För lite mindre än ett år sedan läste jag Jonathan Safran Foers "Eating animals", en bok om människans förhållande till köttätning, den amerikanska köttindustrin samt hans egna reflektioner kring det hela i samband med hans egen sons födelse. Det var en bok som berörde mig, i sin enkelhet beskrev den något självklart som de flesta väljer att blunda för. Orimligheten i att det är något oerhört motbjudande med tidelag samtidigt som det är helt accepterat att slakta samma djur för att sedan äta upp det. Orimligheten i att vi lär våra barn att respektera och inte skada andra levande varelser samtidigt som vi äter kycklinggryta till middag. Orimligheten i att föda upp höns speciellt framodlade för att lägga de bästa äggen samtidigt som deras manliga motsvarighet direkt från födseln slängs i en container för att bli slaktavfall.
För några dagar sedan såg jag Kobra-avsnittet om kött. Det var intressant, framför allt för att det är spännande att få ytterligare perspektiv i all form av köttdebatt men också för att det framgår en intressant poäng: Kött engagerar. När jag diskuterar köttätande med andra människor får jag känslan av att det pågår en ständig inre konflikt angående köttätandet, att de flesta i grunden ser det som något fel men sedan med hjälp av olika argument resonerar sig fram till att sättet de lever sina liv trots allt är ok. Att de inte kan kopplas samman med djurets död i och med att de bara äter upp det. Att djuret de äter bara är kött, kött som är frånkopplat ursprung och individstatus och för närvarande representerar mat på samma sätt som en aubergine representerar mat: helt okomplicerat (med reservation för min okunskap om auberginers frihetskamp). Utöver diskussionen om kött var det också lite nedslående att se hur pass mycket kött som finns i våra vardagliga saker, i realiteten är det omöjligt att undvika kött eftersom det finns i saker man ytterst sällan funderar över procenthalt gris i. Exempel på detta är tågbroms, fruktjuice, porslinsprydnadsak, öl, vin och kulor. Se avsnittet på svt play här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar